Zdrowotne właściwości olejów

 Oleje roślinne. Często zastanawiamy się – który warto jeść, który jest najzdrowszy?

Przyjrzałam się temu zagadnieniu bliżej. 
 Tak naprawdę co jest wartościowego w olejach? Składnikiem, który ich łączy i daje lecznicze właściwości, są kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Z ich działania wynika wiele dobroczynnych właściwości:
  • obniżanie poziomu cholesterolu.
Zapobiegają odkładaniu się tzw.”złej” frakcji cholesterolu-LDL w ściankach naczyń. 
Normalizują też „dobry” cholesterol HDL, który usuwa nadmiar komórek tłuszczowych z żył i tętnic.
  • wspomagają terapię nowotworów
Kwas gamma-linolenowy zwalcza komórki rakowe. Ogranicza też ich zdolność do namnażania się (w przypadku raka piersi)
  • usprawnia pracę mózgu
Kwasy tłuszczowe są składnikiem komórek mózgowych.
  • poprawiają płodność
Pobudzają wydzielanie śluzu płodnego. 
Poprawiają jakość i ukrwienie macicy.
Według niektórych badań poprawiają męską potencję.
  • łagodzą kobiece dolegliwości
Magnez i kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na kobiecą gospodarkę hormonalną.
  • działają w cukrzycy
Usprawniają działanie insuliny.
  • wpływają na trawienie, odchudzanie
Zapobiegają magazynowaniu tłuszczu poprzez uaktywnienie funkcji tzw. brunatnej tkanki tłuszczowej, której zadaniem jest spalanie zbędnego tłuszczu i przetworzenie go na ciepło.
  • poprawiają stan skóry
Wpływają na funkcjonowanie komórek-membran i przestrzeni międzykomórkowych.
Utrzymują odpowiednie nawilżenie.
Neutralizują wolne rodniki.
Inicjują produkcję enzymu delta-6-desaturazy, który ma wpływ na leczenie chorób skórnych.
  • leczą choroby reumatyczne
Kwasy tłuszczowe łagodzą bóle reumatyczne, pobudzają regenerację tkanki chrzęstnej i łącznej, przyspieszają gojenie ran, przeciwdziałają zapaleniu stawów.
  • rola w odporności
Chronią przez zachorowaniem.
Mają działanie odtruwające- usuwają toksyny, powodują utworzenie mechanizmu osłonowego.
  • wpływają na układ krążenia
Działają antyagregacyjnie. 
Obniżają chorobowo podwyższone ciśnienie.
Obniżają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, zawału serca, udaru mózgu.
 Który olej wybrać? 


 Ważna jest nie tylko zawartość kwasów omega-3 i omega-6, ale też proporcja.
Organizm nie jest w stanie syntetyzować kwasów omega-3, za to omega-6 jest dużo łatwiej dostępne. 
 Optymalna proporcja tych kwasów to:

omega-6 : omega-3 = 4:1

 Najbardziej zbliżony do ideału okazał się olej z orzechów włoskich, z proporcją 5:1.
Polecany przez dietetyków olej lniany ma proporcję 1:1,4.
Niedoceniany olej rzepakowy, który jako jeden z niewielu nadaje się do smażenia, ma proporcję 2:1, jak również witaminy A, E, D, K.

 Podaję też jako ciekawostkę proporcje które znalazłam dla innych olejów:

olej z pestek dyni 96:1
olej z awokado 15:1 (jest odporny na działanie wysokich temperatur!), zawiera też wiele witamin.
olej słonecznikowy 119:1, zawiera też dużo witaminy E.
olej z pestek winogron 115:0
olej sezamowy 78:1, zawiera lignany, wyrównujące korzystnie proporcje cholesterolu oraz witaminy i minerały.
olej arachidowy 57:1, zawiera też witaminy A i E.
olej sojowy 9,4:1 (warto tylko nierafinowany). Zawiera też lecytynę, flawonoidy, sterole.

 Warto wspomnieć też o:
oleju z pestek dyni, gdyż zawiera poza kwasami tłuszczowymi wiele witamin-E, B1, B2, B6, A, C, D oraz potas, magnez, selen, cynk, fitosterole.  

oleju wiesiołkowym-zawiera fitosterole, cynk, selen, magnez, wapń, witaminę E. Podaje się go w problemach skórnych oraz przy objawach napięcia przedmiesiączkowego. (Preparat w kapsułkach dostępny w aptekach)

 Olej lniany jest podstawą diety dr Budwig, która zaleca pastę budwigową na bazie tego oleju (połączenie oleju z chudym twarogiem).
Dieta ta jest pomocna w leczeniu chorób serca, cukrzycy i nowotworów.

You may also like...

5 Responses

  1. Anonimowy pisze:

    Olej oliwkowy 11:1 Poz. Marta C.

  2. Marta Czyz pisze:

    Musze cie poprawic: Omega3 : Omega6 = 1: 4 => Omega6:Omega3 = 4:1
    Dl.atego jest Olej slonecznikowy nie za zdrowy bo ma na duzo Omega6. Lepiej uzywac Olej rzepakowy. Nadmiar omega-6 objawia się:
    -Zaburzeniem równowagi
    -immunologicznej organizmu
    -Zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwory
    -Problemami z poziomem cholesterolu we krwi
    -Ryzykiem chorób i zaburzeń pracy
    -serca i układu krążenia
    -skłonnościami do alergii,
    -zmian skórnych i ryzyka AZS oraz -innych chorób atopowych
    -problemami natury emocjonalnej i psychicznej, jak np. depresja.
    -zaburzeniami metabolicznymi
    -Zaburzeniami trawienia
    -Rozregulowaną gospodarką hormonalną organizmu
    -Przyspieszonym krzepnięciem krwi
    -Zaostrzaniem stanów zapalnych

    zrodlo:http://www.nazdrowiesposob.com/omega-6/

  3. Anna Brandys pisze:

    Marta masz rację i bardzo Ci dziękuję za tę uwagę-wkradł się błąd, który już poprawiłam :)
    Faktycznie w diecie zarówno nadmiar jak i niedobór składników jest szkodliwy, a najważniejsza jest równowaga. Także nadmiar kwasów omega-6 nie jest korzystny-tak jak napisałaś :)
    Powiem szczerze, że rozwinęłam się od czasu, gdy napisałam ten post i teraz wyglądałby już nieco inaczej. Znalazłam też inne tabele proporcji kwasów omega w olejach, ale wnioski dotyczące jakości olejów są takie same.
    Nie wspomniałam o oliwie z oliwek, która ma bardzo dobrą proporcję kwasów omega, dlatego z ogólnie dostępnych tłuszczy oliwa i olej rzepakowy to najlepsze tłuszcze z kwasami omega-3. Do smażenia jednak lepiej stosować tłuszcze nasycone, gdyż są trwalsze i ich struktura chemiczna nie ulega zmianie pod wpływem temperatury. Nadmiar tłuszczy nasyconych jest niekorzystny, dlatego powinno się ograniczyć przygotowywanie potraw przez smażenie.

  4. Marta Czyz pisze:

    Dlatego uzywam olej rzepakowy do smarzenia, olej z oliwek to salatek. Oleju ze slonecznika nie znajdziesz w mojej kuchni 😛

  5. Anna Brandys pisze:

    gratuluję zdrowego odżywiania! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *