Witamina K2, czyli dodatek niezbędny w leczeniu osteoporozy.

Świat oszalał, na punkcie diet, choć niektórzy są niewzruszeni. Byliśmy na weekendzie w górach i nadal na topie są bogato-pszeniczne pierogi oraz chleb z marketu na konserwantach i sztucznych dodatkach.
Rośnie świadomość, rosną odkrycia żywieniowe.

Ostatnio dużo się mówi o witaminie K2-w aspekcie osteoporozy.
Dotąd witamina K kojarzyła się z witaminą K1, czyli czynnikiem krzepnięcia. Teraz coraz popularniejsza jest K2, o podobnym mechanizmie, ale szerszym działaniu. M.in.wzmacnia i aktywuje białka GLA, które:

  1. biorą udział w krzepnięciu krwi
  2. Osteokalcyna-białko wytwarzane przez osteoblasty=komórki kościotwórcze, odgrywa rolę w mineralizacji kości.
  3. Białko GAS6, pomaga w gojeniu się ran. Jest wytwarzane przez komórki śródbłonka i leukocyty w odpowiedzi na uszkodzenie tkanek.
 Witamina K2 w połączeniu w wapniem i witaminą D3 zwiększa wytrzymałość kości przez poprawę ich geometrii.
Jest też niezbędna do utrzymania odpowiedniej wytrzymałości kości u kobiet po menopauzie.natto
 Produktem bogatym w witaminę K2 jest natto-potrawa bardzo popularna, ale nie u nas, tylko w Japonii. Jest to potrawa typowa na śniadanie. Powstaje ze sfermentowanej soi.
Występuje też w fermentowanej żywności np.w dojrzałych serach i twarogach oraz maśle, jajach i mięsie (wątrobie) ale pod warunkiem, że zwierzęta były karmione trawą, a nie sztuczną paszą, bo tylko te zwierzęta przetwarzają witaminę K1 do K2.
 Niedobór witaminy K2 prowadzi do „paradoksu wapnia”, czyli do wapń zamiast wędrować do kości je budować, odkłada się w postaci blaszek w tętnicach,
Jakie są przyczyny niedoboru witaminy K?
  1. Niezróżnicowana dieta
  2. Spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze „trans”
  3. Stosowanie pestycydów i sztucznych nawozów
  4. Śmieciowe jedzenie i duża ilość mrożonek w diecie
  5. Spożywanie produktów z drobiu, świń i bydła hodowanego w zamkniętych budynkach i karmionych paszami.
  6. Spożywanie sztucznej żywności zamiast świeżej
  7. Używanie leków przeciwzakrzepowych-warfaryny, pochodnych kumaryny.
  8. Choroby pęcherzyka żółciowego
 Spożywanie witaminy K zakłóca działanie leków przeciwzakrzepowych, natomiast leki przeciwzakrzepowe mogą prowadzić do większej liczby złamań.
Jeśli chodzi o działanie toksyczne witaminy K po dużych dawkach-nie wykazano takich. Nie odkłada się też w wątrobie.

 

źródło:

 

http://www.naturalna-medycyna.com.pl/

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *