Test z soku z buraka-sprawdź swoje jelita.

 Mówią, że jelita to nasz drugi mózg
 
jelitomozg
 
 Jest w ty wiele prawdy, bo tak naprawdę to w jelitach wchłania się wiele składników które ważą o naszym samopoczuciu i zdrowiu. Odpowiadają za to kosmki jelitowe. Niestety w niektórych warunkach mogą one zanikać. Dzieje się to pod wpływem procesów zapalnych. 
Nazywamy to też „nieszczelnością jelit”.
 
Jakie produkty szczególnie uszkadzają kosmki jelitowe?

 

  • gluten,
  • białka mleka krowiego,
  • cukier,
  • wysokoprzetworzona żywność.
Są też czynniki poza dietą, które uszkadzają kosmki:
  • lambioza,
  • przewlekłe stosowanie leków,
  • infekcyjne choroby jelit,
  • stany zapalne po zakażeniu grzybiczym lub pasożytniczym,
  • lokalne lub ogólnoustrojowe niedotlenienie lub niedokrwienie.
 Wyjaśnię termin gluten.
 Jest to białko roślinne. Znajduje się w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Zawartość według kolejności tych zbóż którą napisałam maleje od lewej do prawej, czyli najmniej glutenu z tej czwórki zawiera owies, jest też najmniej zmodyfikowany genetycznie.
pszenica
 
 
 Przy zniszczonych kosmkach jelitowych dochodzi do zaburzeń wchłaniania i może nastąpić niedożywienie całego organizmu. Do organizmu dostają się niestrawione cząsteczki, które powodują stany zapalne. Są to białka, bakterie, toksyny.
 
Czego nie wchłaniamy przy uszkodzonej śluzówce jelita?
  • białek,
  • tłuszczy, 
  • wapnia,
  • żelaza,
  • kwasu foliowego i witaminy B12,
  • jodu.
 Układ pokarmowy jest ściśle powiązany z układem odpornościowym, stad też przy nieszczelności jelit może spaść odporność.
 
Jakie są objawy nieszczelności jelit?
  • wzdęcia,
  • biegunki/zaparcia,
  • ból głowy,
  • zmęczenie,
  • bóle stawów,
  • problemy z tarczycą,
  • problemy ze skórą,
  • przyrost masy ciała,
  • cukrzyca,
  • choroby z autoagresji.
 Jak zbadać szczelność jelit? 
 
Wieczorem wypij szklankę soku z czerwonego buraka (dla lepszego smaku można dodać sok jabłkowy).
Jeśli rano do moczu przeniknie czerwony barwnik to znaczy, że jelita są nieszczelne.
burak
 
Co wtedy należy zrobić? 
Jak zadziałać na jelita? 
Jak zregenerować śluzówkę jelita?
 
Wystarczy na jakiś czas wykluczyć z diety produkty które uszkadzają jelita-czyli gluten, cukier, mleko i przetworzoną żywność. 
 
Jak rozpoznać, czy to co jemy to jest przetworzona żywność?
 
 Wystarczy, że się zastanowisz, czy dany produkt był dostępny dla Twoich przodków. Oczywiście nieprzetworzone są pojedyncze produkty. To, co zostało zmodyfikowane lub nie występowało kiedyś, to żywność przetworzona. Nie zdziwisz się jak na liście będą czipsy, słodzone napoje, cukier, słodycze, ale też żółty ser, smakowe jogurty.
 
 Regeneracja śluzówki jelita trwa około trzech miesięcy. U osób bardzo wrażliwych czas ten może się przedłużyć do trzech lat. Przy antybiotykoterapii w trakcie i przez siedem dni po zakończeniu również powinno się stosować dietę regeneracyjną.
 
 
Źródła:
 

 

Tight Junctions, Intestinal Permeability, and Autoimmunity Celiac Disease and Type 1 Diabetes Paradigms
Modulation of immune function by dietary lectins in rheumatoid arthritis.
Mechanisms of disease: the role of intestinal barrier function in the pathogenesis of gastrointestinal autoimmune diseases.
Maes M, Leunis JC (2008) ‘Normalization of leaky gut in chronic fatigue syndrome (CFS) is accompanied by a clinical improvement: effects of age, duration of illness and the translocation of LPS from gram-negative bacteria’, Journal of Neuro Endocrinology, 29(6), pp. 902-10.
Visser, J (2010) Tight Junctions, Intestinal Permiability and Autoimmunity Celiac Disease and Type 1 Diabetes Paradigms. PubMed.
ncbi.nlm.nih.gov
„Pokonaj alergię” Bożena Kropka

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *