Prosty test na zakwaszenie żołądka i czemu zakwaszenie żołądka ma znaczenie?

 Żyjemy dzięki temu, że dostarczamy z pożywieniem składniki odżywcze. Ale co byłoby, gdyby nasz organizm nie dawał rady z ich wchłanianiem?
 Jedną z barier, które przekracza pokarm jest żołądek. Dzięki temu, że w żołądku jest kwas solny, proces trawienia jest skuteczny.
 Co się dzieje, gdy jest zbyt mało kwasu solnego? 
Cząsteczki białka zostają niestrawione. Rozprzestrzeniają się po organizmie. Organizm odbiera je jako ciała obce i atakuje. Stad biorą się procesy zapalne, a te są źródłem chorób z autoagresji. Ich przykładem jest łuszczyca, toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów, choroby tarczycy.
pokarm do żołądka ==> trawienie kwasem solnym
 
mało kwasu solnego ==> niestrawione białka ==> stany zapalne w organizmie ==> choroby z autoagresji
 
Jak zrobić prosty test na to, czy mamy dość kwasu żołądkowego?
 Zróbmy jednorazowy test. Przed posiłkiem należy wypić pół łyżeczki sody rozpuszczonej w pół szklanki wody. Jeśli w ciągu około minuty odbije się nam gazem, tzn. że zaszła reakcja i jest kwas żołądkowy.
W zależności od tego, po jakim czasie się „odbije”:
  • podczas picia wody z sodą i do 40 sekund po wypiciu – nadkwasota,
  • 40-90 sekund – dobre zakwaszenie,
  • 90-180 sekund – słabe zakwaszenie.
 Popularnie stosowane leki za zgagę czy inhibitory pompy protonowej wyłączają żołądek. Mimo, że leczona osoba nie odczuwa zgagi, jej żołądek nie jest w stanie dobrze trawić.
Jak zakwasić żołądek?  
 Zacznijmy od tego, że zakwaszenie żołądka a zakwaszenie organizmu to dwie odrębne sprawy i zajmuję się to tylko tym pierwszym tematem.
 Możemy zakwasić żołądek wypijając codziennie łyżeczkę lub łyżkę octu jabłkowego rozcieńczonego z wodą. Najlepiej zrobić to przed każdym posiłkiem. Początkowo zaczynami od łyżeczki. Jeśli pojawi się ból żołądka, może to wskazywać na to, ze w błona śluzowa żołądka jest uszkodzona i wtedy należy najpierw zająć się jej wyleczeniem.
Jeśli jest wszystko w porządku, ilość wypijanego kwasu można zwiększać do dawki dwóch łyżek przed każdym posiłkiem.
 Są udokumentowane przypadki chorych na łuszczycę lub tarczycę, którzy po zakwaszeniu żołądka wyzdrowieli.
ocetjablkowy
 Jeszcze parę słów o occie jabłkowym. 
 Poza zakwaszającym działaniem zawiera kwas octowy, który ma właściwości przeciwbakteryjne. Dodatkowo obniża poziom cukru we krwi. Kwas chlorogenowy zawarty w occie jabłkowym ma działanie przeciwutleniające, przez co jest środkiem zapobiegającym nowotworom.
 Innym sposobem zakwaszenia żołądka jest używanie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C w trakcie posiłków.
 Skuteczna jest też tzw. mikstura ajurwedyjska.
Jedną cytrynę, 2-3centymetrowy kawałek imbiru zblendować z pół łyżeczki soli, najlepiej himalajskiej. Zażywać pół łyżeczki 15 minut przed posiłkiem.
 
 
Źródła:
 
Ukryte Terapie, cz. 11 – Jerzy Zięba – 6.03.2015
www.wikipedia.org
en.wikipedia.org/wiki/Apple_cider_vinegar
www.webmd.com/diet/features/apple-cider-vinegar-and-health
www.mindbodygreen.com/0-5875/15-Reasons-to-Use-Apple-Cider-Vinegar-Every-Day.html
www.rd.com/slideshows/apple-cider-vinegar-benefits/
authoritynutrition.com/6-proven-health-benefits-of-apple-cider-vinegar/
www.sekrety-zdrowia.org

You may also like...

1 Response

  1. arturbrandys pisze:

    Kolejny dobry sposób na poprawę swojego zdrowia dość prostymi krokami. Ciekawe czy skuteczny, żeby się o tym przekonać trzeba pewnie spróbować samemu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *