Nie ma złego cholesterolu i jakie znaczenie dla naczyń krwionośnych ma homocysteina.

 Lekarze wmawiają nam, że cholesterol jest czymś złym. Tymczasem prawda jest zupełnie inna. Cholesterol jest składnikiem błon komórkowych oraz prekursorem hormonów płciowych, hormonów kory nadnerczy. Nie ma opcji, żebyś zachował(a) zdrowie bez niego!
Tak naprawdę składnikiem, który przyczynia się do rozwoju miażdżycy, zagrożenia zawałem i udarem niedokrwiennym mózgu jest homocysteina.
 
 Homocysteina jest aminokwasem siarkowym. Powstaje u człowieka w wyniku demetylacji metioniny-aminokwasu pochodzącego ze spożytego białka.
 W normalnym cyklu przemian metabolicznych homocysteina jest przetwarzana w twoim organizmie do innych aminokwasów. W niekorzystnych warunkach, przy braku pewnych witamin, pozostaje jej nadmiar.
 Aby homocysteina uległa dalszym przemianom, nasz organizm potrzebuje witaminy B6, B12 oraz kwasu foliowego.
 
 Naturalne źródła:
 
– kwasu foliowego:
  • ciemnozielone warzywa (brokuły, brukselka, fasolka szparagowa, kapusta, liść pietruszki, sałata, szczypiorek, szparagi, szpinak)
  • pomarańcze, banany, awokado,
  • rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica, soja)
  • buraki, 
  • orzechy, słonecznik,
  • produkty zwierzęce: wątroba, żółtka jaj.
– witaminy B12:
  • wołowina, wieprzowina, baranina, drób,
  • podroby-wątróbka,
  • ryby, skorupiaki, 
  • produkty mleczne (oprócz mleka),
  • żółtka jajek, 
  • przetwory warzywne zawierające kwas mlekowy (kiszona kapusta, kiszone ogórki).
– witaminy B6:
  • produkty z pełnego przemiału (otręby pszenne, kasza gryczana, ryż brązowy),
  • orzechy laskowe i włoskie,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • kiełki pszenicy,
  • mleko, jaja.
brokul


 Jaki jest toksyczny wpływ homocysteiny?
 
 Uszkadza strukturę ścian naczyń, uszkodzeniu ulegają włókna elastyny, które mają za zadanie uszczelniać śródbłonek naczynia. Następuje reakcja obronna w postaci stanu zapalnego. Skutkiem tego śródbłonek zmienia się, rozrasta do środka naczynia i zaczyna hamować przepływ krwi. Osadza się cholesterol, lipidy oraz wapń. Powstaje tzw. „blaszka miażdżycowa”.
 
Prawidłowy poziom homocysteiny w osoczu to 
5-14 mol/l. (5-10 mol/l)
 
 Stężenie w górnej granicy normy może powodować szkodliwe zmiany w naczyniach krwionośnych.
Stężenie 20-30 mol/l to hieprhomocysteinemia i jest szkodliwe dla zdrowia.
 
Jak to jest z cholesterolem HDL i LDL? 
Czemu nazywamy go odpowiednio „dobrym” i „złym”?
 
 Cholesterol jest transportowany w osoczy w formie lipoprotein, czyli w formie związanej z białkiem. Jest ich kilka rodzajów, z czego HDL to lipoproteiny o dużej gęstości, a LDL to lipoproteiny o małej gęstości. Lipoproteina HDL zmniejsza ryzyko miażdżycy, gdyż transportuje cholesterol do wątroby, gdzie jest rozkładany. 
 Odwrotnie jest z LDL, gdyż transportuje cholesterol z wątroby do naczyń krwionośnych i tkanek. Tak naprawdę żaden z nich nie jest dobry ani zły, tylko transportują cholesterol w dwóch przeciwstawnych kierunkach.
 
 Podsumowując – warto znać poziom homocysteiny, utrzymywać dietę bogatą w witaminy B6, B12 i kwas foliowy, ale także w przeciwutleniaczy czyli witaminy C, A i E.
 
źródła:
wikipedia
http://www.pfm.pl/baza_chorob
http://www.punktzdrowia.pl/
„Fizjologia czlowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej” Pod redakcją
prof. dr. hab. med. Władysława Z. Traczyka prof. dr. hab. med. Andrzeja Trzebskiego

You may also like...

1 Response

  1. arturbrandys pisze:

    Dziękuję za kolejny wpis który pozwala lepiej zrozumieć nasze zdrowie. Wiem jak wiele wymaga wiedzy i czasu. Dziękuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *