Miód inny niż wszystkie, czyli miód manuka.

 Miód uwielbiam i jem często. Wiem, że jest źródłem wielu cennych składników oraz, że jest o wiele zdrowszy niż cukier. Ostatnio przeczytałam o miodzie, który na o wiele większe właściwości prozdrowotne.

Chodzi o miód manuka.

 Przeczytałam kilka źródeł w internecie. Wszystkie zgodnie twierdzą, że ta cudowna substancja wspomaga odporność, leczy infekcje. Wszystko to dzięki zbawiennej substancji którą zawiera- methylglyoxalowi. Jest to substancja o właściwościach bakteriobójczych. Działa na gronkowca złocistego, paciorkowce, Escherichia coli czy Helicobacter pylori (ta ostatnia jest przyczyną wrzodów).

Stosowany jest:

  • w infekcjach, katarze, bólu gardła,
  • poprawia odporność organizmu,
  • we wrzodach, refluksie, zespole jelita wrażliwego, problemach żołądkowo-jelitowych,
  • w problemach ze skórą-trądziku, egzemie, liszaju,
  • w profilaktyce nowotworów,
  • w infekcjach dróg moczowych.

 W miodzie manuka ważne jest stężenie substancji czynnej-methylglioxalu.

 Tak, jak w zwykłym miodzie zawartość tego składnika osiąga maksymalnie 10 mg/kg, tak w tym wynosi od 30 do 800 mg/kg. Najlepsze miody są te które zawierają od 100 mg/kg. Oznacza się je odpowiednio MGO30+, MGO100+, MGO 250+, MGO 400+, MGO 550+, z czego liczba oznacza minimalną zawartość składnika. Z zawartością wiąże się oczywiście cena. Najtańsze są osiągalne od 30 zł, cena lepszego miodu to wydatek około 140 zł.  Najczęściej stosowany jest miód MGO 400+.

Dlaczego miód jest taki drogi? 

Krzew, z którego kwiatów pochodzi nektar rośnie w Nowej Zelandii i kwitnie jedynie 6 tygodni w roku. Nazywa się Manuka-łac.Leptospermum scoparium.

Jak spożywać?
  • W przeciwieństwie do zwykłego miodu-nie rozcieńczamy,
  • Żadnego miodu nie powinno się podgrzewać-traci cenne właściwości,
  • W przypadku uczulenia na produkty pszczele podawanie jest zabronione,
  • Stosujemy standardowo trzy łyżeczki dziennie.Niektóre źródła podają trzy łyżki, 
  • Przez pół godziny po spożyciu nie jemy nic innego, nie pijemy. Lepiej go przetrzymać chwilę w jamie ustnej-zadziała wtedy na gardło,
  • Nie stosujemy u dzieci poniżej drugiego roku życia,
  • Przechowujemy najlepiej w szkle, nie w plastiku. 

Macie osobiste doświadczenia z tym miodem?

Ania Brandys

You may also like...

1 Response

  1. Ewa A pisze:

    Używaliśmy tego miodu kiedyś. Na przeziębienia dla młodszej córki, a dla starszej na zapalenie żołądka. Pewnie pomógł, bo problemy zniknęły. Przeziębienia dają się rozgonić witaminą C, czosnkiem, ssaniem tabletek, a czasem olejem kokosowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *