Jakie cechy powinien spełniać dobry probiotyk?

Co to jest probiotyk?
Według definicji z wikipedii:
 
„probiotyki to podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus), których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez immunomodulację oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej.”
 
 Czyli bakterie probiotyczne są to bakterie zasiedlające nasz przewód pokarmowy, które są nam niezbędne do zdrowia. A probiotyk to preparat farmaceutyczny, który zawiera bakterie probiotyczne. 
 
Antybiotyk – kup probiotyk
 
 Pewnie nie raz, jeśli kupowaliście antybiotyk, farmaceuta zalecał wam zakup dodatkowo właśnie probiotyku „osłonowo”, aby zapobiec grzybicy. Faktycznie miał rację, istnieje taka potrzeba, gdyż antybiotyk niszczy bakterie nie tylko chorobotwórcze, ale też te, które są nam potrzebne. A gdy tych „dobrych” bakterii zabraknie, bardzo chętnie zaczynają dominować grzyby, powodując wiele schorzeń.
 Grzechem byłoby nie wspomnieć w tym momencie o czosnku, który jest dziełem natury i ma tę cudowną właściwość, że działa jak antybiotyk – niszczy bakterie chorobotwórcze. Przy czym dodatkowo – nie niszczy naturalnych, „dobrych” bakterii zasiedlających nasze jelita, dzięki czemu nie osłabia tak organizmu jak syntetyczne antybiotyki.
„Mam jogurt – za probiotyk podziękuję”
 Spotkałam się wielokrotnie w swojej pracy z odmową dokupienia do antybiotyku preparatu z probiotykiem. Uzasadnienie było takie, że osoba je jogurty naturalne. Niestety, nie jest to równoznaczne z preparatem farmaceutycznym. Kupione gotowe probiotyki zawierają szczepy bakterii odporne na działanie kwasu solnego żołądka oraz żółci wątroby. Dzięki temu faktycznie mogą zasiedlić jelito grube. Pisałam o tym w poście o grzybicy.
 
Dlaczego bakterie jelitowe są takie ważne?
 Prawidłowa praca jelit wpływa na cały organizm. Jeśli naturalna flora bakteryjna jest zniszczona, dochodzi do zachwiania odporności organizmu.
 
Jakie są cechy dobrego probiotyku?
 

 

  • powinien zawierać bakterie, które są naturalne w naszym organizmie i wchodzą w skład tzw. flory jelitowej,
  • zawiera bakterie, które są bezpieczne dla ludzi i mają potwierdzone korzystne działanie na zdrowie człowieka,
  • jest odporny na działanie enzymów trawiennych, kwasu solnego żołądka i żółci,
  • ma zdolność zasiedlania przewodu pokarmowego człowieka, aby na stałe kolonizować w jelitach,
  • wytwarza substancje hamujące rozwój bakterii chorobotwórczych (o tym napiszę wkrótce).
 

 

Jak dobrać preparat? 
 Najlepiej indywidualnie. Przy długotrwałym stosowaniu najlepiej zmieniać preparat co miesiąc i obserwować swoje samopoczucie. Moim zdaniem dobrze jest zmieniać preparaty, gdyż zawierają różne szczepy bakterii, a każdy ma nieco inne właściwości.
Jakie bakterie są najcenniejsze?
Są dwa najpopularniejsze rodzaje bakterii probiotycznych: Bifidobacterium i Lactobacillus.

 

  • Bifidobacterium bifidum chroni przed rotawirusami i infekcjami jelitowymi,
  • Bifidobacterium lactis zapobiega przewlekłym stanom zapalnym jelita grubego,
  • Bifidobacterium longum hamuje patologiczne bakterie jelita grubego oraz rozrost komórek raka wątroby,
  • Bifidobacterium breve wspomaga odporność i walkę z rotawirusami,
  • Lactobacillus acidophilus chroni nas przed drożdżakami Candida, obniża poziom cholesterolu,
  • Lactobacillus lactis osłabia chorobotwórczość „złych” bakterii,
  • Lactobacillus plantarum chroni przez rozwojem patologicznych bakterii,
  • Lactobacillus rhamnosus łagodzi zaparcia, zmniejsza stany zapalne odbytnicy oraz żylaki odbytu, zapobiega alergiom pokarmowym, łagodzi skutki nietolerancji laktozy – cukru mlecznego,
  • Lactobacillus salivarius pomaga zniszczyć bakterię Helicobacter pylori przez co leczy wrzody żołądka,
  • Lactobacillus gasseri działa podobnie jak L.salivarius,
  • Lactobacillus casei chroni przed nowotworami oraz przed bakterią Listeria, którą są zakażone ptaki, krowy czy skorupiaki,
  • Lactobacillus bulgaricus ułatwia wydalanie toksycznych substancji z jelita,
  • Streptococcus thermofilus ma działanie przeciwutleniające, dzięki czemu chroni przed wolnymi rodnikami, zapobiega infekcjom.
 Podsumowując, probiotyki mają wpływ na pracę naszych jelit, a co za tym idzie a naszą odporność oraz powstawanie stanów zapalnych, które są początkiem poważniejszych chorób, nawet takich, jak rak. Warto nawet będąc zdrowych zażywać probiotyki profilaktycznie. W ten sposób wspomagamy nasz organizm w walce o nasze zdrowie.
 
Źródła:
wikipedia
Andrzej Janus „Nie daj się zjeść grzybom Candida”

You may also like...

1 Response

  1. arturbrandys pisze:

    Bardzo dobry artykuł wyjaśniający jak dbać właściwie o odporność organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *