Dieta na Candidę w pigułce.

 W tym temacie zajmiemy się odpowiedziami na następujące pytania:
  1. co to jest kandydoza i co powoduje?
  2. jakie są naturalne preparaty w leczeniu kandydozy?
  3. jakie są podstawowe zasady diety w kandydozie?
Co to jest Candida?
 Candida to podstępny grzyb. Jest naturalny w naszym otoczeniu. Korzysta ze spadku odporności i niewłaściwego odżywiania, aby rozprzestrzenić się w organizmie. Powoduje poza wyraźnymi objawami grzybicy (np. jamy ustnej czy pochwy) również objawy, które nie kojarzą się z grzybicą. Grzybica może dotyczyć niemal każdego narządu, np. układu moczowego, płciowego, oddechowego, pokarmowego, ośrodkowego układu nerwowego, skóry. Może powodować astmę, łuszczycę,nadciśnienie, choroby z autoagresji i jaskrę-czyli choroby, które nie kojarzą się z grzybicą.
Dwie formy Candidy
 Candida w zależności od warunków może rozmnażać się jak grzyb-przez zarodniki lub jak drożdżak-przez pączkowanie. Te dwie formy Candidy-grzyb i drożdżak, różnią się dosłownie wszystkim-wyglądem, kształtem, odżywianiem, rozmnażaniem i środowiskiem, w którym żyją. Drożdżaki nie są dla nas groźne, ale Candida w formie grzyba powoduje choroby.
 Leczenie jest niezwykle trudne.
Zabijanie grzyba za pomocą antybiotyków przeciwgrzybiczych przynosi skutek jedynie na jakieś 2-3 tygodnie. Tak naprawdę najważniejsze jest odbudowanie systemy odpornościowego, aby organizm był odporny na inwazję Candida.
Objawy kwasicy metabolicznej spowodowanej przez Candida
 Candida wydziela toksyny, które powodują zachwianie w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej.
Powstaje kwasica metaboliczna, której objawami są:
  • stałe zmęczenie,
  • ból głowy,
  • utrata apetytu,
  • problemy z cerą,
  • zaburzenia przemiany materii.
Długotrwała kwasica powoduje:
  • choroby skóry,
  • nadciśnienie,
  • cukrzycę,
  • kamicę nerkową.
Probiotyki w leczeniu kandydozy
 W leczeniu grzybicy bardzo ważne jest spożywanie farmaceutycznych preparatów probiotycznych. Przywracają one prawidłową florę bakteryjną, dzięki temu powodują odbudowanie odporności.
 Dlaczego preparaty farmaceutyczne probiotyków a nie jogurty naturalne?
 Bakterie użyte do produkcji gotowych preparatów są odporne na działanie kwasu solnego żołądka i soli kwasów żółciowych. Te, które wchodzą w skład jogurtów i kefirów nie są trwałe i ulegają szybko zniszczeniu. Ważny jest też rodzaj bakterii. Nie każdy jest w stanie zasiedlić jelito grube, dlatego polecam stosować wybrany rodzaj przez miesiąc, a później zmieniać. Dobrze też obserwować reakcję organizmu aby ocenić, który nam najbardziej służy. W skrócie-najkorzystniejsze są bakterie z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium. W przyszłości napiszę osobny post o tym, jakie cechy powinien spełniać dobry probiotyk.
 
 Ogromną rolę w walce z kandydozą mają
substancje pomagające usuwać wolne rodniki.
Należą to cynk i selen. Przy ich niedoborze w organizmie gromadzą się toksyny, co sprzyja infekcjom grzybiczym i bakteryjnym. Wśród przeciwutleniaczy wyróżniającym się składnikiem jest ekstrakt z pestek grejpfruta.
Kwasy omega-3
 Ważnym produktem w diecie podczas kuracji przeciwgrzybiczej są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie omega-3, ze względu na silne właściwości przeciwzapalne. Bogatym źródłem jest olej lniany oraz oliwa z oliwek, tran rybi. Sporo kwasów omega w dobrej proporcji zawiera też olej rzepakowy.
 Nieocenionym produktem jest czosnek.
Ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, ale nie niszczy w jelitach korzystnych bakterii. Wręcz sprzyja ich namnażaniu. Aby allicyna-składnik czynny uwolniła się, trzeba zgnieść ząbki i odstawić na 10 minut, a następnie zjeść, najlepiej na surowo albo po krótkotrwałym podgrzaniu.
Dieta w kandydozie
 Przechodzimy do diety. Najważniejszą sprawą jest:
  • eliminacja konkretnych produktów oraz
  • przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej.
Eliminacja cukru i węglowodanów
 Eliminacja cukru i produktów wysokowęglowodanowych przywraca równowagę mikroflory jelita grubego. Przy okazji cukier jest czynnikiem uzależniającym, działa jak narkotyk. Stąd bardzo trudno go odstawić.
 Ogromnym błędem, który popełniają osoby z kandydozą jest nadmierne obniżenie w diecie zawartości węglowodanów. Są one podstawowym paliwem organizmu.
 
Nie wolno się głodzić
 Nie wolno się głodzić, gdyż powoduje to osłabienie organizmu i w efekcie osłabienie odporności, a to sprawia, że nasz organizm jest podatny na inwazję candidą.
Łączenie składników pożywienia
 Ważne jest łączenie pokarmów, gdyż osoby z kandydozą mają duży problem z trawieniem w jednym posiłku różnych składników pokarmowych. Tworzą się gazy i wzdęcia. Wynika to z tego, że węglowodany i białko trawią się w obecności innego środowiska przewodu pokarmowego-kwasowego lub zasadowego. Jeśli są połączone ze sobą w jednym posiłku, trawione są o wiele dłużej. Nie do końca strawione białko gnije, węglowodany fermentują a tłuszcz jełczeje.
 Dlatego należy białko zwierzęce (mięso, nabiał) łączyć z warzywami, podobnie jak węglowodany (kasze, ziemniaki, chleb), a unikać połączenia tych składników razem.
 Jeśli chodzi o tłuszcze-nie należy ich unikać, ale trzeba pamiętać o tym, że przedłużają czas trawienia posiłku.
 Picie płynów bezpośrednio przed jedzeniem, w trakcie, czy tuż po upośledza proces trawienia.
 Nie jest konieczne przestrzeganie tych zasad łączenia i unikania rozcieńczenia napojami, jeśli nie ma objawów typu niestrawność, zapalenie w przewodzie pokarmowym czy gazy i wzdęcia.
Produkty zabronione przy kandydozie:
  • cukier
Cukier nie tylko buraczany czy trzcinowy, ale także miód, syropy, soki owocowe, słodkie napoje, dżemy, słodycze, ciasta, słodkie bułki, napoje gazowane i energetyczne.
  • produkty z mąki pszennej
Pieczywo z białej mąki, naleśniki, pierogi, makarony z wyjątkiem mąki durum i mąki razowej.
Jeśli chodzi o pieczywo, zalecane jest to na naturalnym zakwasie,
  • biały ryż, mączka ryżowa
  • alkohol
  • słodkie owoce
Również suszone i kompoty. Dopuszczalne są cytryny i grejpfruty.
  • mleko i jego przetwory
Z wyjątkiem mleka wiejskiego. Mleko ze sklepu jest wysokoprzetworzone. Proces pasteryzacji i homogenizacji zmienia strukturę białek mleka przez co wpływa na jego właściwości.
  • glutaminian sodu
Jest zawarty w wielu mieszankach przypraw, w gotowych sosach i zupach.
Zakazany jest też majonez i keczup.
  • potrawy wysokoprzetworzone
Zawierają mnóstwo substancji chemicznych. Są to np. zupki chińskie, wędliny sklepowe. Wysokoprzetworzone są też płatki kukurydziane, chipsy, oleje rafinowane.
Unikajmy też utwardzonych tłuszczy-margaryn.
Produkty kwasotwórcze zaburzają równowagę organizmu
 Wspomniane przeze mnie pojęcie kwasicy metabolicznej-stany zaburzenia równowagi organizmu, powodują produkty kwasotwórcze. Należą do nich mięso, jaja, produkty z białej mąki, cukier, słodkie, gazowane napoje, kawa. Aby zapobiec nadmiernemu zakwaszeniu, należy dołączyć do diety produkty zasadotwócze. Do nich należy między innymi większość warzyw. (Należy tu marchew, buraki, zielone warzywa, dynia, fasola, soczewica, migdały.)
 
W pierwszej fazie leczenia grzybicy dietą należy bezwzględnie unikać:
  • produktów skrobiowych o wysokim indeksie glikemicznym IG (chyba, że w połączeniu ze składnikami obniżającymi ten indeks) Wysoki IG mają:skrobia modyfikowana, ziemniaki, miód, mąka, biały ryż.
  • cukru w każdej postaci, słodzików,
  • mleka i jego przetworów ze sklepu,
  • owoców,z wyjątkiem cytryn i grejpfrutów,
  • produktów fermentowanych (kiszonej kapusty, ogórków, tofu, serów pleśniowych),
  • czarnej kawy i herbaty,
  • przetworzonej żywności,
  • alkoholu,
  • octu spirytusowego,
  • proszków do pieczenia,
  • glutaminianu sodu,
  • gum do żucia,
  • keczupu,
  • majonezu,
  • musztardy,
  • chrzanu w occie,
  • gotowych sosów,
  • margaryn i mixów,
  • wędlin zawierających konserwanty i MOM.
 Jak widać, lista jest obszerna. Proces zdrowienia trwa bardzo długo, gdyż opiera się na przywróceniu równowagi w organizmie i powrocie do odporności, ale korzyści z tego są nieocenione i owocują długim życiem w zdrowiu. Nienasyconym tematem polecam książkę Andrzeja Janusa „Nie daj się zjeść grzybom Candida”. 
 
źródło:
Nie daj się zjeść grzybom Candida” Andrzej Janus
„Candida”. Licencja: Domena publiczna na podstawie Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Candida.JPG#/media/File:Candida.JPG

You may also like...

2 Responses

  1. Ewa A pisze:

    Nie wiedziałam, że są dwa rodzaje grzybów. Muszę pomyśleć o suplementacji zdrowych grzybów z preparatów aptecznych. :)

  2. Anna Brandys pisze:

    masz na myśli pewnie probiotyki czyli bakterie które zasiedlają jelito :)
    Grzyb jest jeden, tylko przybiera dwie formy :) Jedna jest chorobotwórcza, druga nie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *