Czemu czekolada uzależnia?

Czemu czekolada uzależnia?

Nie możesz obejść się bez czekolady? Nic dziwnego. Okazuje się, że:

15% mężczyzn i aż 40% kobiet

to osoby uzależnione od czekolady

 Dlaczego więcej kobiet? Jest to związane z ich większą zmiennością hormonalną. Prawdopodobnie stosunek estrogenu do progesteronu może być czynnikiem regulującym ilość spożywanego jedzenia.

  Naukowcy badali aktywność mózgu u osób uzależnionych od czekolady. Okazało się, że czekolada pobudza te same obszary mózgu, co heroina.

Jakie składniki czekolady oddziałują na nasz mózg?

 Przede wszystkim cukier i tłuszcz. O cukrze już wspominałam (TUTAJ)Naukowcy z USA odkryli, że czekolada zawiera kwas tłuszczowy, który swoją budową przypomina anandamid (co oznacza „wewnętrzna rozkosz”), jest to jeden ze związków układu opioidowego mózgu. Tłuszcz ten może wprowadzać nasz organizm w stan euforii i zadowolenia poprzez działanie na odpowiednie receptory oraz poprzez podnoszenie poziomu endogennego anandamidu.

 Wyzwolenie endogennych opioidów może nastąpić nie tylko po zjedzeniu czekolady, ale także po innych wysokokalorycznych produktach – lodach, ciastkach, ciastach.

 Czekolada zawiera też aminy biogenne. Jedna z nich – PEA bardzo przypomina swoją budową i działaniem związki z grupy katecholamin, czyli adrenalinę, dopaminę i amfetaminę. (neuroprzekaźniki i narkotyk) Duże stężenie PEA występuje też w niektórych rodzajach serów i kiełbas, które również uzależniają.

 W badaniu osób uzależnionych od MDMA, czyli „Extasy” okazało się, że są oni również uzależnieni od czekolady, a nawet objadają się nią kompulsywnie. MDMA i PEA – oba te związki są analogami amfetaminy.

Metyloksantyna to alkaloid podobny do kofeiny, zawarty w czekoladzie. Uwalnia adrenalinę, dlatego działa pobudzająco na nasz układ nerwowy.

Czy czekolada jest lekarstwem na PMS?

 PMS czyli napięcie przedmiesiączkowe, zmora wielu kobiet.

 Co się dzieje w organizmie? Przed miesiączką poziom serotoniny w mózgu się obniża. Zwiększony apetyt na słodycze może być sposobem, w jaki mózg próbuje przywrócić jej prawidłowy poziom.

 Czekolada nie tylko zawiera serotoninę, ale też pobudza jej syntezę w organizmie.

 PMS jest też związane z brakiem magnezu, a czekolada jest jego bogatym źródłem, choć istnieją wątpliwości, czy magnez z czekolady dobrze się wchłania.

Galanina i neuropeptyd Y to neuroprzekaźniki, które regulują zachowania związane z jedzeniem.

 U kobiet stężenie tych składników jest najwyższe przed miesiączką. Dlatego w tym okresie kobiety wybierają pokarm bogaty w lipidy i węglowodany, czyli np. czekoladę.

Podsumowanie

 Czekolada jest szczególnie atrakcyjna dla kobiet, ze względu na silne zmiany hormonalne, które zachodzą w kobiecym organizmie.

 Zawartość psychoaktywnych składników oraz tłuszczu i cukru wpływa na to, że organizm pragnie czekolady i łatwo się od niej uzależnia.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *