Cenne źródło wapnia-skorupki jaj.

 Czy wiesz, że niemal codziennie marnujesz cenny składnik, by później kupować drogie preparaty farmaceutyczne?
 Wiele osób, które cierpi na osteoporozę kupuje preparaty z wapniem na bazie muszli skorupiaków. Tymczasem lepsze źródło tego składnika jest wyrzucane do śmieci.
 Wapń jest niezbędnym, egzogennym składnikiem (to znaczy, że musimy go uzupełniać z zewnątrz z pożywieniem, sami go nie wytwarzamy). Codziennie dorosła osoba musi go dostarczyć w pożywieniu w ilości około 1500 mg.
 Wszyscy wiedzą, że wapń jest w mleku. Mało kto wie, że bogatym jego źródłem są skorupki jaj.
skorupki
 
Skład skorupki
 W skorupce jaj, poza wapniem są również inne, niezbędne do budowy naszego organizmu pierwiastki jak stront, fluor, selen, żelazo czy cynk. Łącznie zawiera 25 minerałów. Jej skład jest zbliżony do składu kości ludzkich.
 Stront można znaleźć w gotowych preparatach farmaceutycznych, dostępnych na receptę. Wykazuje podwójne działanie, hamuje proces niszczenia kości i pobudza ich tworzenie. Ten składnik mamy dostępny bez recepty w skorupkach jaj.
Wapń w skorupkach jaj
 Biodostępność wapnia ze skorupek jaj wynosi 90%, czym znacznie przewyższa dostępność w preparatach farmaceutycznych (10-70%) Dzieje się tak dlatego, bo ma porowatą strukturę i dużo większą rozpuszczalność.
 Wystarczyłoby spożywać dziennie około trzech gramów skorupek na dobę, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie na te składniki.
Nie zawiera metali ciężkich
 W porównaniu z preparatami farmaceutycznymi, skorupki jaj nie zawierają metali ciężkich. Jest to mechanizm broniący zarodek. Gdyby nawet karmić kurę paszą bogatą w metale ciężkie, nie odłożą się one w skorupce.
Jak przygotować skorupki?
 Aby móc użyć skorupek jaj jako źródło wapnia i cennych minerałów, należy umyć jajo wodą z detergentem, a skorupki zalać na chwilę wrzątkiem.
Osuszone skorupki można zmielić w młynki lub rozetrzeć w moździerzu. Powstały proszek dodaje się do spożywanych potraw.
Jedna skorupka waży około ośmiu gramów.
 Niektórzy zalecają kurację: 1 gram rano i wieczorem przez 30 dni dwa razy w roku.
Skorupki można zalać sokiem z cytryny, wapń jest wtedy lepiej dostępny.
jaja2

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *