Antyrakowe składniki pochodzenia naturalnego

 Możecie wierzyć albo nie, ale dla przemysłu farmaceutycznego priorytetem jest nie wasze zdrowie, a zarobek koncernów.

 Z ciekawością śledzę pojawiające się składniki o zbawiennych właściwościach. Zgodnie z zasadą „jestem tym, co jem”- na stan zdrowia majuą wpływ nie cudowne leki, a zdrowe odżywianie. Szczególną uwagę zwracają składniki amigdalina, kurkumina i kapsaicyna. 

 Amigdalina 


zwana inaczej witaminą B17 jest zawarta w nasionach migdałowca a także pigwy, moreli, brzoskwini, śliwki i wiśni. Niektóre źródła donoszą, że ma zbawienne właściwości hamowania nowotworów. Na rynku istniał preparat Laetrile, wycofany ze względu na niestwierdzoną skuteczność i możliwość zatrucia cyjankiem. Zwolennicy tego składnika twierdzą, że zdrowe komórki bronią się przed zatruciem cyjankiem za pomocą enzymu rodanazy, której nie mają zawierać komórki nowotworowe. Te komórki mają za to zawierać enzym beta-glukozydazę, które uwalnia w nich związki cyjankowe. Twierdzi się, że poziom tego enzymu jest jednak zbyt mały, poza tym nie ma udokumentowanych badań na skuteczność, za to udokumentowano zatrucie tym związkiem w połączeniu z dużymi dawkami witaminy C.

 Kurkumina 


składnik kurkumy, przyprawy stosowanej szczególnie w kuchni azjatyckiej. Mówi się, że hindusi ze względu na nią rzadko chorują na nowotwory. Niektóre źródła twierdzą, że aby zadziałała, trzeba ją połączyć z tłuszczem i pieprzem. Jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni komórki. Ma działanie łagodzące stany zapalne.

 Kapsaicyna 


Składnik zawarty w ostrej papryce. 
W nadmiernych dawkach poraża układ nerwowy i zakłóca jego funkcjonowanie. W niewielkich-pobudza przemianę materii, działa rozgrzewająco, pobudzająco trawienie.
Naukowcy stwierdzili, że pobudza komórki nowotworowe do apoptozy-procesu samozniszczenia.

pozdrawiam

Ania Brandys

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *