ALERGIE KRZYŻOWE czyli – czemu niektórzy nie mogą jeść jabłek?

 Taka sytuacja. Przychodzi pacjent do alergologa. Mówi, że ma uczulenie na pyłki. Jednocześnie skarży się na alergię pokarmową. Traktuje to jako dwie oddzielne choroby. A jak jest naprawdę?

 Alergeny to związki, które wywołują reakcje alergiczne. Jeśli chodzi o przyporządkowanie – zwykle są to białka. Różne alergeny mogą mieć podobną strukturę chemiczną, często identyczne sekwencje aminokwasów w łańcuchu białkowym. Dotyczy to alergenów wziewnych, pokarmowych i kontaktowych.
Takim przykładem podobieństwa są pyłki brzozy i jabłka. Około 80% uczulonych na brzozę reaguje źle po zjedzeniu surowego jabłka. Osoby uczulone na roztocza kurzu domowego mogą mieć odczyn alergiczny po zjedzeniu krewetek.

Najważniejsze alergie krzyżowe:

pyłek leszczyny – orzechy
pyłek brzozy – jabłko, gruszka, owoce pestkowe (brzoskwinie, morele, czereśnie, wiśnie), kiwi, marchew, pomidory, seler
pyłek traw – melon, mąka pszenna i żytnia, kiwi, pomidor, pomarańcza
pyłek bylicy – marchew, seler, czosnek, koper, pieprz, kminek, kolendra, curry, rumianek, ziarna słonecznika, musztarda
roztocze kurzu domowego – owoce morza
alergeny lateksu – banan, kiwi, awokado, melon, mango
alergeny kota – wieprzowina
mleko krowie – mleko kozie i owcze

Alergeny z jabłek po obróbce termicznej ulegają rozkładowi i stają się nieaktywne.

 Objawy alergii mogą być różne:

  • obrzęki języka, warg, gardła, 
  • świąd jamy ustnej,
  • bóle brzucha, biegunka, nudności, wymioty,
  • łzawienie, świąd powiek, 
  • katar, kichanie,
  • duszności,
  • pokrzywka, uogólniony świąd skóry,
  • wstrząs anafilaktyczny.
 Zespół alergii jamy ustnej – OAS (z ang. oral allergy syndrom) jest typowy dla alergii krzyżowych.
 W zespole występuje drętwienie i pieczenie języka, świąd gardła, brak czucia-parestezje w obrębie jamy ustnej. W wersji nasilonej pojawia się obrzęk gardła i krtani, aż do reakcji anafilaktycznej, czyli spadku ciśnienia tętniczego, utraty przytomności, zaburzeń rytmu serca.
 Jeśli chodzi o profilaktykę, stosuje się dietę eliminacyjną, szczególnie w okresie pylenia.
Dodatkowo można stosować leki przeciwhistaminowe, glikokortykosteroidy miejscowe i ogólne
źródło: 
„Farmacja Praktyczna”

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *